Hoe word je stress de baas?

Wat is stress nou eigenlijk en wat is de reden waarom jij dit ervaart?

Je ervaart stress simpelweg omdat er meer van je gevraagd wordt dan je denkt waar te kunnen maken. Heb jij het gevoel dat er te veel van je gevraagd wordt en kan je het allemaal niet meer overzien? Dan is het nu tijd voor actie.

Schrijf het op

Om een beeld te krijgen waarvan je stress krijgt is het handig om hier kort bij stil te staan. Als je bij jezelf niet kan herkennen wanneer je stress krijgt en niet weet in welke situaties je dit ervaart, dan wordt het lastig om er wat aan te doen. Een eerste stap kan dus zijn om het op te schrijven. Ben je er klaar voor …?

Kies voor jezelf een moment van de dag uit waarop je even stilstaat bij wat er allemaal is gebeurd die dag. Beantwoord de volgende vragen:

  • Wat gebeurde er precies en wie waren erbij betrokken?
  • Wat voelde je (fysiek)?
  • Welke emoties kwamen er naar boven?
  • Wat dacht je?

Wat is je ervaring?

Hoe was het voor jou om dit op te schrijven? Wat is je opgevallen?
Zijn er emoties en gevoelens die je raken en die je niet opmerkt gedurende de dag? Sta hier even bij stil.

Als je deze oefening eenmalig hebt gedaan, dan weet je nog niet precies of je op een andere willekeurige dag evenveel stress ervaart. Wellicht heb je op de ene dag meer stress dan op een andere dag. Probeer eens een week bovenstaande vragen te beantwoorden en kijk of je een patroon kunt ontdekken. Zijn er stressmomenten die telkens terugkomen?

Hopelijk heb je nu een beeld gekregen op welke momenten je stress ervaart.
Wat je verder zou kunnen doen om stress te kunnen verminderen vertel ik je graag in een persoonlijk gesprek.

Dit is een test cookiemelding